Cătălin Drulă : Cum au fost Grindeanu și Câciu complici la țeapa luată de mii de români cu biletele Blue Air

0
431

Pe scurt:
S-a vorbit mult zilele acestea despre împrumutul de 300 de milioane de lei dat de Bode și Burduja prin Eximbank către Blue Air.
Ceea ce știe mai puțină lume este că din ianuarie 2022, Ministerul Finanțelor plătește ratele la împrumut în locul Blue Air care nu le-a mai plătit.

Până azi, Câciu a plătit circa 50 de milioane de lei din bani publici în locul Blue Air.
Pentru o astfel de situație erau garanțiile (ipotecile) faimoase puse de Burduja pentru împrumut. Dar surpriză: de 8 luni, Câciu nu a executat niciuna dintre ipoteci ca să-și recupereze banii.

Și nici ipoteca pe acțiunile Blue Air. Statul trebuia să fie din ianuarie 2022 proprietar pe companie, dacă ipoteca era executată.

Așa se putea evita țepuirea românilor. Câciu nu s-a atins de garanții, prejudiciind statul. Grindeanu s-a pus la adăpost pe el cu amendament în Parlament. De români nu i-a păsat.
Acum, e rândul procurorilor să investigheze ce s-a întâmplat. Și al Curții de Conturi – care, coincidență sau nu, este fix zilele astea în control la ministerul lui Câciu.

Pe lung.
Sorin Grindeanu este ministrul Transporturilor din 25 noiembrie 2021. Pe 29 noiembrie 2021, Blue Air trebuia să plătească prima rată din împrumutul de 300 de milioane dat de Eximbank în 2020 când ministru era Lucian Bode, cu garanție de stat.

Mai precis, Blue Air trebuia să ​​ramburseze împrumutul pe parcursul a 60 de rate, cuprinse în intervalul 29 noiembrie 2021 – 16 octombrie 2026. Un an fusese perioada de grație.
Blue Air n-a plătit nicio rată și în decembrie 2021 i-a informat pe Grindeanu și Câciu că statul, ca garant, trebuie să plătească ratele în locul Blue Air.

Ceea ce s-a și întâmplat și în 2022 statul român, a plătit prin ministerul Finanțelor, peste 50 de milioane de lei în locul Blue Air. Ratele la credit.
Ceea ce nu s-a întâmplat este executarea garanțiilor (ipotecilor) constituite de Blue Air exact pentru cazul în care datoria lor ajungea să fie preluată de stat. Garanții prevăzute în OUG dată de Bode și Burduja în 2020 (OUG 139/2020, art. 4).
Neexecutarea ipotecilor de către colegii pesediști Câciu și Grindeanu trebuie investigată de Curtea de Conturi care înțeleg că este în control chiar acum la ministerul Finanțelor. Dar și de Ministerul Public.
Este pe de-o parte un prejudiciu adus bugetului de stat. Nu se recuperează nici măcar ce se putea recupera de pe acel teren plus aeronavele puse gaj. E totuși vorba de niște milioane bune de lei. În acest timp, lunar se dau milioane de lei pe ratele Blue Air pe care le plătește acum statul.
Dar mult mai grav, una din ipoteci era chiar pachetul majoritar de acțiuni (75%) la Blue Air. Prin executarea ei, statul ar fi devenit proprietar. Momentul în care această executare putea (și TREBUIA) făcută este cel al primei rate plătite de stat în locul Blue Air. Adică în ianuarie 2022. Acum 8 luni.
Statul trebuia să devină proprietar al Blue Air acum 8 luni. Proprietarul, prin consiliul de administrație în care are majoritate, decide ce se întâmplă cu compania.

În primul rând ar fi putut opri politica de finanțare din bilete vândute și călătorii anulate. Ar fi putut preveni sute de mii de români păgubiți. Ar fi oprit Caritas-ul de care vorbea Ciolacu.
Ar fi putut face o fuziune cu TAROM și să prezinte un plan comun de restructurare la Comisia Europeană. Apropo, planul TAROM nu e aprobat nici astăzi și îmi doresc să nu discutăm peste ceva timp și despre cazul TAROM și același iresponsabil Grindeanu să arunce pisica.

În loc să respecte legea, să execute ipotecile, să preia compania și să lucreze în interesul public, ce-au făcut Grindeanu și Câciu? Au băgat capul în nisip. S-au făcut că plouă. Nici azi nu sunt executate ipotecile.

Ba mai mult, Grindeanu în mai și-a băgat amendament la OUG prin parlament, ca dacă se execută cumva ipoteca pe acțiunile Blue Air, compania să nu meargă la ministerul Transporturilor, ci la AAAS (fost AVAS), adică la fiare vechi.

Doi miniștri lipsiți de responsabilitate, Grindeanu și Câciu. S-au gândit la ei, nu la românii păgubiți. Au refuzat să-și facă datoria.

Autoritățile statului trebuie să facă lumină în acest caz.

Lasă un răspuns